@ss@l@mu@laikum & s@l@m @pre@s@si

February 3, 2010 Zaty_ Hanani

Hye aku Nanie. Blog ini aku tbuhkan adalah untk m’ceritakn tntang makna sbuah p’sahabatan. Aku pon tak tahu knapa Ntah tetiber aku nak cerita pasal makna sebuah persahabatan. Semua org dlm dunia memerlukan sahabat, teman dan kawan. Mustahil la jika ada org tak memerlukan semua itu. Tetapi adakah kita pk, apa tujuan kita bersahabat, berteman dan berkawan? Sebenarnya, kita berkawan adalah utk mengisi masa lapang dan jika rakan kita ada masalah, kita wajib menolong mreka. Satu lagi fungsi kawan adalah menegur rakan2 kita jika kita rasa dya ada membuat silap. Nilah sebenarnya fungsi kawan. Kawan yg ikhlas tidak akan membiarkan kawan2nya lari dr landasan yg betul. Jika aku sendiri ada membuat silap di mata korang, korang pun leh tegur me but ada cara gak. Aku tak kisah org nak tegur aku kerana aku pk, tak semua org leh muhasabah diri masing2. Kamu sendiri yg nampak silap aku dan aku bersedia menerima teguran kamu semua. And aku pun harap member2 aku yg pernah aku tegur dulu & sekarang dpt menerima teguran aku dan berharap kawan2 aku yg pernah aku tegur tak pernah kecik hati ngan aku. Tu lah yg perlu kita lakukan sebagai sahabat. Sahabat bukan je sebagai teman berhibur @ teman sekaraoke (huhu) tetapi sebagai teman suka dan duka.

Aku pun tak tau napa tetiber aku nak posting entry pasal sahabat. Mb bg aku sahabat juga memainkan peranan penting dlm hidup aku. Ikhlas aku katakan, aku tidak lupakan kesemua member2 @ sahabat aku even kat kem belia mahupun kat kolah mnengah n rendah and dgn rendah diri aku masih lagi memerlukan kawan dlm hidup aku. Tak mungkin aku lupakan semua gelak ketawa dan titisan air mata yg berlaku antara kita. Huhu. Ala2 tragis jer. Huhu. Kepada yg masih anggap aku member korang, thanks kerana sudi hadir dlm hidup aku. Thanks gak kerana sanggup bersusah senang dgn aku. Perlu ker aku senaraikan nama2 mereka? Hmm…. Bg aku tak perlu. If korang semua ikhlas bersahabat ngan aku, korang mesti tau yg korang adalah kawan2 aku susah n senang.

seorg kawan b’kawan tanpa sebab,

seorg teman menemani tanpa b’syarat,

seorg sahabat menjadi pelita dikala kegelapan dan apa jua suasana.

korang juga mesti tahu kawan nie ada macam2 jenis kawan, antaranya

*kawan makan kawan,

*kawan tikam kawan,

*kawan tinggal kawan,

*ada kawan tolong kawan n,

*ada kawan setia kawan.

So, kita hendaklah pandai memilih kawan. Biarlah kita b’kawan dengan kawan yg berguna.

Entry Filed under: Uncategorized

One Comment Add your own

  • 1. pcfox  |  February 11, 2010 at 1:46 am

    Ambih ..kasarnyer bahase…cakap aku jer,…huhu~
    cakap la saye ke…
    ana ke..
    huhu~


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to comments via RSS Feed

halaman

prenz4u

hi,
this is all about me....dan my blog...
my blog mengisarkan tentang sahabat....
kepentingan sahabat.....
jenis-jenis sahabt...
dan semunya tentang sahabat....
just checkout my blog ok!!!!!

tarikh/ date

February 2010
M T W T F S S
     
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Blogroll

 
%d bloggers like this: